stamboomverhalen

Over Hans (Hendrikus Cornelis) van der Hoog van 21 juli 1947

 

 

Dan moet ik eigenlijk ook maar een verhaal over mezelf maken : een (kort) verhaal over Hans van der Hoog.

Eigenlijk is dan niet juist - ik heb ontdekt dat ik nog een naamgenoot heb. Hij heet dus ook Hans van der Hoog en we zijn dus ergens familie. Deze Hans woont en leeft in Duitsland, hij heeft notabene hetzelfde gedaan als ik ook iets met fysieke training.

Maar ik ben geboren als Hendrikus Cornelis van der Hoog en vernoemd naar mijn opa en naar zijn opa. Mijn vader werd Ewout genoemd en was vernoemd naar de vader van mijn opa, enzovoorts. Gelukkig kreeg ik een officiële roepnaam in mijn geboorte-akte : Hans. En dat allemaal op 21 juli 1947 terwijl mijn vader in Nederlands Indië was gelegerd om de oliemaatscahppijen een beetje te helpen - zijn oorspronkelijke militaire opdracht werd in Batavia ingetrokken, maar hij mocht niet naar huis. Mijn vader kreeg een telegram toegezonden met de mededeling : "thans geboren, ons kindje" . Toen wist ie nog niet dat ie miij had. De telegrafist had aan mijn naam een't' toegvoegd.

Ik weet wel van papa dat ie het ondanks zijn onwetendheid wat het was, goed gevierd heeft. Zal ook wel met veel muziek gepaard zijn gegaan - want eigelijk deed ie dat steeds meer daar. Er zijn foto's van hem zijin zijn band die zal ik nog eens gaan scannen.band-papa-balikpappan

Aanvankelijke heb ik bij mijn grootouders ingewoond aan de Roderijschestraat 63 en in 1952 net na de geboorte van mijn zusje Ineke zijn we verhuisd naar Heijplaat. Het dorp van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij - in een nieuwbouwwoning aan de Streefkerkstraat, bijna alle straten werden vernoemd naar door de RDM gemaakte schepen.

Op Heijplaat de lagere school doorlopen en later vanuit Heijplaat altijd gefietst naar de Middebare school Charlois Lyceum. Zelfs daarvanuit gestudeerd aan de Haagsche Academie voor Lichamelijke Opvoeding (HALO) en vanaf mijn 15e jaar gefietst naar de roeiverniging aan de andere kant van de stad : RV Nautilus in Hillegersberg. Daar heb ik mijn toproei-jaren beleefd en nu ben ik lid van KNR&ZV De Maas.

Voordat ik verder met mijn verhaal ga, zet ik hier neer in een overzicht een deel van mijn cv dat ik later veelvuldig moest gebruiken om verplicht te moeten solliciteren.

Opleiding, H.B.S.‑B te Rotterdam (diploma in1966), ‑ Academie voor Lichamelijke Opvoeding te 's Graven­hage, (akte MO‑P 1970), ‑ Academie voor Fysiotherapie te Utrecht (akte in 1977), Faculteit voor Bewegingswetenschappen, Vrije Uni­versiteit te Amsterdam hoofdrichting: functionele anatomie & inspanningsfysiologie (propedeuse in '85,- '89), Sportfysiotherapie te Zeist (diploma in 1982). 

Specifieke Opleiding: eerste semester van Certified Cisco Network Instructor, Upgrade Windows NT4 to Windows 2000 (10-2000), Cursus tot MCSE / docent MCSE bij SPC Training te Utrecht (5/97 – 12/97), Hoger Management in de Sport, Sport Management Insti­tuut - Rijksuniversiteit Groningen (1994), Dbase IIIplus & Symphony ('89 Rekencentrum TU Delft); Event Management and Marketing ('89 Papen­dal), Cursus Onderwijs Mana­gement (1987), Cursus voor Konditietraining Roeien (1971), Cursus voor Coaches, beginners en gevorderden (1977,19­82)

Verder heb ik nog wat andere dingen gedaan in mijn voorgaande jaren: 

Bestuurlijke Ervaring: 1995 – 1996 Commissaris STK-beleid ZuidHollandse RoeiBond, 1989 – 1993 Voorzitter ZuidHollandse RoeiBond, 1982 – 1990 lid van werkgroep Wetenschappelijk Onderwijs van de KVLO, 1980 –1991 Lid van Raad van Advies van Proteus (studentenroeivereniging Delft), 1978 – 1989 Paramedische organisatie 100 km roei-marathon, 1974 – 1989 maandelijks advisering besturen studentenverenigingen Laga en Proteus (roeien), Stip en DSBSC (softbal), 1973 – 1985 organisatie van de enige bedrijfsroeiwedstrijd in Nederland : Mees en Zoonen Regatta

Sportervaring : In mijn jeugd leren turnen, zwemmen, roeien, zeilen

1965 – 1972 “top” – roeien in 1x en 2x, diverse uitzendingen naar internationale wedstrijden, 1973 volleybal in competitieverband, sinds 1972 regelmatig jeugdploegen gecoached tot topniveau, 5 jaar een veteranen-8 gecoached bij R&ZV Gouda, 2 jaar een veterinnen-4 gecoached bij R&ZV Gouda, sinds 1972 actief veteranenroeier van RV Nautilus en KR&ZV De Maas, in 1x, 2x,2-, 4x en 8+ (in de zgn. ”Scullers8”), 1974 – 1990 veel ploegen en besturen begeleid en gecoached bij het roeien, dames volleyballen, softballen en atletiek, 1976 – 1983 competitietennis bij TV Moordrecht, tot op heden roeiend door het land 

Vrijwilligerswerk: 1972 – 2003 coachen van jeugdploegen bij diverse roeiverenigingen, met een frequentie van 2 tot 7 keer per week en begeleiding naar roeiwedstrijden, buitenlandse uitzendingen, botenvervoer., 1984 – 1988 balvaardigheidstrainingen aan de jeugd bij TV Moordrecht, 2004 – 2007 gymnastiek geven op de twee lagere scholen in mijn huidige woonplaats, instructie geven op RV De Geeuw.

Nou dat zijn alleen maar een stel droge feiten. Hoe het was, wat ik erbij voelde en vooral wat ik eraan heb gehad staat er niet bij. Dat kan ik hier vertellen.

M'n HBS-tijd was matig leuk, tot ik in de derde klas terecht kwam en ik toetrad tot het schoolbestuur. Daar heb ik in de achtergrond veel jazz-voorlichting gedaan in kleine werkgroepjes, en met het hele bestuur een zomerkamp op de fiets in Putte NB. Dat was maar één jaar en toen vond ik dat ik wat anders moest gaan doen: ROEIEN - ik werd lid van RV Nautiulus in Hillegersberg. Dat was een fantastische tijd. Eindelijk maakte ik vrienden en vriendinnen en ging ik met ze wedstrijdroeien als jongetje van 16 jaar. Meedoen aan outdoortrainingen en indoortrainingen (er was toen een toproeier van Nautilus - Martien Krijgsman, beul van een vent die Jan Wienese bijna wist te verslaan) en in die indoortrainingen moesten we het oa opnemen tegen Martien Krijgsman. Pfffff, dat was zwaar.

Maar dat heeft wel gezorgd voor een stevige ontwikkeling en ik bleek goed te kunnen skiffen en werd na 1 jaar Nederlands Kampioen Jeugd 1x overnaadse skiff. Dat zijn hele zware boten!! (ik moet eens wat oude foto'tjes scannen!)

Academie tijd: was een tijd van trainen en trainen en studeren en gelukkig werd ik ook bij de Senioren in het roeien steeds bekender. Zo ging ik een keer (voor de radio-reporter) door de bocht van een lange-afstadswedstrijd (7,5 km) en daar uitte die verslaggever zijn grote verbazing over, hoe goed ik dat deed en hoe ik daar veel andere roeiers inhaalde. En toen werd het voetballen ingeschakeld. Maar toch ahdden veel klasgenoten dat opgevangen, want die wilden allleen maar voetballen horen. Dat heeft voor enige waardering gezorgd op de HALO, en ik kreeg al ras een zgn "topsport"paspoort - kon ik tentamens doen wanneer dat goed uitkwam, daar heb ik goed gebruik van gemaakt.

In die tijd werd ik door een tegenstander te verslaan uitgenodigd met hem in een dubbeltwee te zitten door de grote Steven Blaise (was toen coach bij de KMA) en samen met Aad Onderwater (Kolonel vd Luchtmacht, toen nog niet ) heb ik wat goede wedstrijden geroeid voor de Nederlandse vlag. Het begin van mij topsportcarrière.

Die langeafstandwedstrijd is op de Amstel en wordt nu nog steeds de Skiffhead genoemd en die zal ik in 2015 voor de 50ste achtereenvolgende keer roeien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ewoud van der Hoog, scheeptimmerman en eigenaar van een scheepstimmerwerf "Hollands Trouw" in Maassluis.

Ewoud van der Hoog werd geboren op 18 januari 1789 in Willemstad, waar zijn vader en moeder woonden, dat waren Arij Ewoutsz van der Hoog en Heiltje van der Klift. Ewout was kind van een groot gezin,  achtereenvolgens waren er de volgende broers en zussen : Ariij, Maria, Haidenberg, Ewout, Arij , Magteldje Maria en Maria Machteld. Ewout is op 5 november 1819 getrouwd met Johanna van Kooten in Maassluis. Ewoud is overleden op 25-10-1857 in Amsterdam, en Johanna op 25-3-1860 ook in Amsterdam.

Dat verhuizen naar Amsterdam komt omdat Ewoud en zijn zoon Arie eerst zijn gaan samenwerken met een werf in Amsterdam en die later hebben gekocht. Arie van der Hoog (7-4-1823) is op 24-6-1847 getrouwd met Petronella Pronk (5-1-1827) in Maassluis. Arie is overleden op 3-1-1877 in Edam en zijn vrouw is op 9-2-1879 in Amsterdam overleden, zij kregen drie dochters Johanna, Adriana en Jacoba.

Van diverse bronnen heb ik de volgende informatie over hem :

 • Op de scheepstimmerwerf Hollands Trouw, van den scheepsbouwmeester E. van der Hoog, te Maassluis, is den 2 dezer geregeld van stapel geloopen het fregatschip Europa, groot 650 lasten, gevoerd door den kapitein D. G. Niesen, voor rekening van de heeren A. van Hoboken en Zonen, te Rotterdam, voor welke op dezelfde helling weder de kiel werd gelegd voor een fregatschip ter gelijke grootte, genaamd Rotterdam. 

 

 • Den 22 Mei te Maassluis van de werf Hollands Trouw scheepsbouwmeester E VAN der Hoog het fregat Rotterdam groot 650 lasten gebouwd voor rekening van de heeren A vm Hoboken en Zoonen te Rotterdam zullende worden gevoerd door kapitein P Vis 

 

 • in het scheepvaartmuseum is een 'stuk' bewaard betreffende dit Koopvaardijfregat "Europa"  

  Algemeen- en lijnenplan van koopvaardijfregat 'Europa'.  inventarisnummer2004.4894  in Het Scheepvaartmuseum  ,  maker is Hoog, Ewoud van der  scheepsnaam : Europafregatkoopvaardijfregatdatum1840   trefwoordentechnische tekening,  lijnenplan,  algemeen plan  omschrijvingSpantenraam, waterlijnen, zijnaanzicht met boegspriet, tuigage, dekken, kiel- en stevenconstructie van het koopvaardijfregat 'Europa'. Lengte over stevens 46,72 ellen, wijdte binnen de huid 12,10 ellen en holte in het ruim 6,77 afmetingen hoogte 64 cm breedte 153 cm 

 • Het koopvaardijfregat ‘Europa’
  onder kapitein J.G. Tromp van A. van Hoboken & Zonen uit Rotterdam, op weg van Batavia naar Amsterdam en geladen met koffie en suiker, strandt op de Westerse eilanden en zinkt. De bemanning kan hierbij worden gered.

  Bron: W.A. Poort: ‘Een maritieme legpuzzle anno 1856′ in: ‘DBW’ jrg. 54 nr. 10 (1999)

 • visch-sloep EwouodvdHoog1

  titel

  Litho getiteld 'Visch-Sloep' voorstellende een vissloep of beugsloep van Pernis naar tekening uit ca. 1830 van Ewoud van der Hoog, gemaakt door Saskia Bon, genummerd litho 8/10, datering 1991. 

  museum

  Museum Vlaardingen  

  maker

  Bon, Saskia 

  scheepsnaam

  vissersschepen,  beugsloep 

  trefwoorden

  scheepsportretten,  sloepen,  beugsloepen 

  omschrijving

  Litho getiteld 'Visch-Sloep' voorstellende een vissloep van Pernis, opschrift 'Tek.nr 7+8 lijst tekeningen v.d. Hoog, Visch-sloep van Pernis ca. 1830 werf "Hollands Trouw" Ewoud van der Hoog, Maassluis', zijaanzicht, dwarsdoosnede, lijnenplan, rechtsboven een afbeelding van een vissloep onder vol zeil, litho 8/10 eigen druk. 

 • visch-kotter EwouodvdHoog1

  titel

  Litho getiteld 'Visch-Kotter' voorstellende een kotter van Maassluis, naar tekening uit ca. 1850 van Ewoud van der Hoog, gemaakt door Saskia Bon, ongenummerde litho uit oplage van 20 stuks, datering 1991. 

  museum

  Museum Vlaardingen  

  maker

  Bon, Saskia 

  scheepsnaam

  vissersschepen,  kotter

  trefwoorden

  scheepsportretten,  kotters 

  omschrijving

  Litho, dubbelzijdig met dezelfde afbeelding afgedrukt, getiteld 'Visch-Kotter' voorstellende een kotter onder zeil van Maasluis, opschrift 'Nr. 33 (lijst scheepstekeningen v.d. Hoog, Visch-kotter van Maassluis ca. 1830 werf "Hollands Trouw" Ewoud van der Hoog, Maassluis, Lengte: 17.45, Breedte 4.65', zijaanzicht, dwarsdoosnede, lijnenplan, rechtsboven een afbeelding van een kotter onder vol zeil, 'litho Vischkotter, oplage 20 Saskia Bon 1991. 

 

 • In het Scheepvaartmuseum is eveneens gevonden een 'stuk':Kasboek scheepswerf E. van de Hoog, 'Hollands Trouw'  uit   ca. 1800.  Grotendeels blanco. Boven de pagina's staat 'Amsterdam', de werf van E. van der Hoog was gesitueerd in Amsterdam en Maassluis. De werf Van der Hoog ('Hollands Trouw') was in de 18e en 19e eeuw een vooraanstaande werf voor de grote zeilvaart.
 • Uit een verhaal over een burgermeester van Maassluis - Ary Roest is het volgende fragment Uit eerdergenoemde notulenboek van de rederij blijkt dat Ary Roest zich heel actief bezighoudt met de rederij, al blijft verhuld in hoeverre zijn aandacht verdeeld is tussen deze rederij, zijn eigen schip en de gemeentelijke zaken. Na enkele jaren worden nieuwe schepen besteld. Te bouwen op de helling van Ewout van der Hoog die sedert 1818 heel actief is in Maassluis en naast vissersschepen ook fregatten en barken voor de koopvaardij bouwt.
  Via de notulen van de directievergaderingen zijn we getuige van gesprekken tussen Ary Roest en scheepmaker Ewout van der Hoog over het type schip, de prijs en de levertijd. Bron, klik hier

 • In 1853 nam Gijsbertus Hermanus Uitdenbogaardt de werf over van Ewoud van der Hoog. Hij werkte samen met zijn zoon Simon.
  Onder zijn kleinzoon is de werf gefuseerd met 's Lands Welvaren te Vlaardingen.

 

 •  De scheepswerf waar Ewoud en later Arie in Amsterdam terceht kwamen (ik heb nog nergens een koopakte kunnen ontdekken) was de Scheepswerf Koning William aan de Hoogte Kadijk 145B in Amsterdam. Die scheepswerf bestaat nu nog, klik maar hier voor de website van die werf.scheepswerfKoningWilliam-anno2014

 

 • Aktedatum 09/12/1853
  Aard van de akte verkoop
  Naam notaris Louis Mijnard van Kruijne
  Toegangsnummer 110 Notarissen
  Inventarisnummer 0020
  Inzien
  Omschrijving
  1 Jan van der Sluijs scheepsreder wonende Zwartewaal als gemachtigde van
  Jacobus Dirkzwager zeilmaker wonende Maassluis,
  Arie van der Wind hoekmaker wonende Vlaardingen,
  Arie Buijs particulier wonende Abbenbroek,
  Johannes Bernardus Wehrbring smid wonende Hellevoetsluis en
  Jillis Kortenbout timmerman wonende Zwartewaal en
  Marinus Schutter winkelier wonende Maassluis
  als mondeling gemachtigde van Ewoud van der Hoog particulier wonende Willemstad.
  Zij verkopen in het openbaar een aan hen gemeenschappelijk toebehorende vissloep genaamd Johanna Maria Jacoba met de daarbij behorende volledige inventaris gebouwd in 1829 te Maassluis door voormelde Ewoud van der Hoog.
  Het schip wordt gekocht door Johannes Meijer Veerman secretaris van en wonende Middelharnis om 4312 gld.
  Vindplaats Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg
 • Aktedatum 28/01/1847Aard van de akte inventarisNaam notaris Dirk Arnold Kraijenhoff van de LeurToegangsnummer 110 NotarissenInventarisnummer 8005
  Inzien Omschrijving1 Inventaris van de boedel in gemeenschap bezeten geweest door Jacob van der Wal, schipper te Zuidland, en diens op 14-11-1846 overleden echtgenote Katharina Helena Steenhoven. Er is één dochter, Magdalena van der Wal, geboren op11-11-1829. Toeziend voogd is Jan de Jong, bouwman te Simonshaven. Volgt opsomming van huisraad, kleding en sieraden. Tot de boedel behoort een poonschip 'met treil en zeil' , genaamd de Jonge Magdalena, geschat op f 2800 en met gelijk bedrag belast tbv Ewout van der Hoog, scheepmaker te Maassluis. Er is verder een schuld van f 800 wegens geleverd bier.Vindplaats Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg

 

 Tot zover een verhaal over Ewoud van der Hoog, een verre verwant van mij. 

Rederij Pieter van der Hoog

PvdHoog-reder1Pieter van der Hoog is geboren op 24 december 1835, als zoon uit een welvarend boerengezin in Krimpen aan de Lek. Als dertienjarige gaat hij al naar zee, hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd door een onderwijzer die op de lagere school over zeevaartkunde vertelde.
In 1857 ontstaat er in Krimpen een klein maar goed bekendstaande zeevaartschool, onder leiding van A. Hoorweg.

Zo is Pieter in 1859 opgeklommen naar tweede-, en 3 jaar later tot eerste stuurman.
Door reder J.H. von Santen wordt hij 1863 aangesteld als kapitein op een nieuw houten bark de " BASTAAN POT " 746 ton, gebouwd bij de Gebr. B. Pot te Kinderdijk.

Tussen 1867 en 1872 vaart Van der Hoog voor Von Santen het nieuw houten fregat " ANTJE ". Hierna blijft hij aan wal en wordt de rechterhand van Von Santen en bemant mede het rederijkantoor, dat dan op werf van J en K Smit gevestigd is, aan de Rijsdijk.

Als J. H. von Santen in 1877 overlijdt, wordt Van der Hoog door de aandeelhouders aangesteld als reder over de twee houten schepen, waarvan hij zelf ook mede aandeelhouder is. Zijn belang wordt gaande groter en zijn ambities ook; daarom gaat hij over van houten naar ijzeren schepen, die mede onder zijn vlag zullen varen, blauw met in het midden een vijfpuntige ster.

Het bouwprogramma: Bouwjaar Naam Tot Type vaartuig Scheepswerf
1885 AMICITIA 1903 IJZERENBARK 1113 TON RIJKEE & CO R'DAM
1885 KRIMPEN AAN DE LEK 1902 IJZERENBARK 1078 TON J EN K SMIT KR AD LEK
1886 ANNA ALEIDA 1903 IJZERENBARK 1102 TON J EN K SMIT KR AD LEK
1890 GEERTRUIDA GERARDA 1902 IJZERENBARK 1364 TON J EN K SMIT KR AD LEK
1892 MARTINA JOHANNA 1904 IJZERENBARK 1360 TON J EN K SMIT KR AD LEK
1893 JEANETTE FRANCOISE 1906 IJZERENBARK 2230 TON J EN K SMIT KR AD LEK
1905 GEERTRUIDA GERARDA 1906 IJZERENBARK 2404 TON J EN K SMIT KR AD LEK


Hiermede maakt Pieter van der Hoog Krimpen aan de Lek de thuishaven van de grootste vloot van de Nederlandse grote zeilvaart.

De GEERTRUIDA GERARDA, Nederlands grootste viermastbark, droeg als boegbeeld twee zeemeerminnen die het wapen van Krimpen aan de Lek vasthouden.PvdHoog-reder2

Bron: Het barkschip Amicitia door T.F.J. Pronker
Met hartlijke dank aan H.A. van der Velde te Krimpen aan de Lek

positie 16
positie 18

Additional information