roeien


De Rotte.

Het riviertje gaf de stad zijn naam, daar kan zelfs de Maas niet aan tippen.

De Rotte, op zomaar een doordeweekse dag.

Ter hoogte van Oud Verlaat zit een reiger op een paaltje, net boven de waterlijn.

Grijs en wat ineengedoken wacht hij tot er iets te eten langskomt.

Een meerkoet maakt zich wat drukker, en poetst de veren.

De waterkippen zitten elkaar achterna en eenden fladderen vanuit het water de lucht in om verderop weer te landen.

Op dat water roei ik sinds m'n 15e jaar en eigenlijk is het een uniek stukje water en natuur, ..... vooral in den beginne.

            Na de Irenebrug in Hillegersberg begonnen de weilanden, met koeien en mest en vogels.     

Rotte-zononder

            Nu staat er Ommoord - lelijke flats in het begin - nu wat meer omringd door groen en laagbouw die zorgen voor

             een   aantrekkelijk wandel, skate en fietsgebied.

 

            Daartussen roei ik vaak stilletjes en meestal eenzaam op het water.

             Net alsof je ver verwijderd bent van al die recreanten, hondenuitlaters, hardlopers, skaters en fietsers.

            Vroeger waren de Rottemeren heel erg ver weg, nu - nog even ver - zijn ze zo dichtbij met z'n aangelegde fietspaden erlangs,

             wandelroutes en aangelegde bossen - Het Lage en Hoge Bergse Bos - en zelfs een heuse berg (afval van Rotterdam).

            Wat was dat een vieze troep toen er nog geen skibaan op aangelegd was.

            En wat een woningen nu in plaats van boerderijtjes langs de Rotte naar de Rottemeren.


De Rotte, de meest Rotterdamse rivier van Rotterdam.

Op mooie dagen kun je nu haast over de hoofden lopen.

Fietsers en skaters verdringen elkaar op de paden.

Op het water peddelen roeiers , temidden van waterfietsers, surfers en zeilers.

Op de Rottemeren dobberen hele families in hun gehuurde bootjes.

De Rotte is een stukje landschap dat je niet verwacht, zo dicht bij Rotterdam. Middenin de Randstad

Terug bij de rivier is alles nog zoals het was.

Zelfs de reiger heeft stand gehouden.

Alleen de hemel is veranderd.

De bewolking breekt aan stukjes en stuurt blauw grijze wolkjes vooruit.

Hier en daar kiekt het zonnetje er tussendoor, en zet telkens een ander tafereeltje in het licht.

Een bootje, wat luierende koeien, een boerderijtje en een soms overdreven mooie villa die daar niet op z'n plaats is.

De Rotte heeft ook alles mee.

Ze ademt een sfeer van rust - en in die omgeving roei ik al zo'n 40 jaar, wat een voorrecht, wat een genot.           

                                        Rotte-avondsfeer1

                       

SKIFF

Sinds m'n 15e heb ik in een skiff geroeid. Dat kwam eigenlijk zo omdat ik - van alle juegdleden van Nautilus - uit Rotterdam-Zuid/Heijplaat kwam en door m'n onzekerheid over het vervoer ik beter in een skiff kon gaan roeien. Na les te hebben gehad van Pim Kleykamp in een overnaadse vier en in een wherry ben ik dan maar in de skiff gegaan. Er waren toen wat jongens en meisjes die wel wilden gaan proberen wedstrijd te roeien. Van de jongens herinner ik me Jan Jongeneel nog wel, en een zoon van een juwelier uit Schiedam. En natuurlijk Liesbeth. Zo begon mijn wedstrijdcarriere bij Nautilus in Rotterdam.

Maar dit stukje gaat niet over mij, maar over een skiff. Wat is dat nu voor boot?
Op de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding moest er er veel over weten en schrijven voor een scriptie.
Ik heb nu de verklaring van de term maar eens opgezocht in Wikipedia :
Een skiff is een eenpersoons sportroeiboot. Het is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving wat van belang is om zo min mogelijk weerstand te creëren van het water en (in mindere mate) de lucht. 

In de Engelstalige Wikipedia staat het volgende :
The term skiff is used, and has been used, to refer to many various types of small boats.
The word is related to

ship

and has a complicated etymology: it comes from the Middle English (gesproken van 1050 tot ong 1450) skif, which derives from the Old French (gesproken van 1000 - 1300) esquif, which in turn derives from the Old Italian schifo, which is itself of Germanic origin. 

 Skiffs2     800px-Skiff   792px-29er going_out

Een skiff is dus één van bovenstaande boten. In American usage, the term is used to apply to small sea-going fishing boats. It is referred to historically in literature in Moby-Dick by Herman Melville and The Old Man of the Sea by Ernest Hemmingway. The skiff could be powered by sails as well as oars. One current usage of skiff is to refer to a typically small flat-bottomed open boat with a pointed bow and a flat stern originally developed as an inexpensive and easy to build boat for use by inshore fishermen. Originally designed to be powered by rowing, their form has evolved so that they are efficiently powered by outboard motors. The design is still in common use today for both work and pleasure craft.

The Thames skiff is a round-bottom clinker-built rowing boat that is still very common on the River Thames and other rivers in England. It features in Three Men in a Boat by Jerome K. Jerome the book about a journey up the Thames, During the year, skiffing regattas are held in various river-side towns in England - the major event being the Skiff Championships at Henley.

The term skiff is also used to refer to a type of high performance sailing dinghy, one that usually features an asymmetrical spinnaker and requires that the crew use a trapeze to help balance the boat. Examples include: Cherub Skiff,12ft Skiff, International 14 (14ft skiff), 16ft Skiff, 18ft Skiff, 29er, 49er, Musto Skiff
There is a Central American/Mexican version of a skiff, generally called a Panga.

 

sculler ph

Het is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving wat van belang is om zo min mogelijk weerstand te creëren van het water en (in mindere mate) de lucht. De balans in een skiff wordt volledig gehouden met de riemen, deze zijn cruciaal om de boot rechtop te houden. De dollen waar de riemen in rusten zitten niet aan de boorden van de skiff, maar met dolpennen op constructies die men "riggers" noemt zodat er langere riemen gebruikt kunnen worden.

 

 

 

 

Tot een tijd geleden werden alle skiffs van hout gemaakt. Inmiddels worden de meeste wedstrijdskiffs echter volledig van kunststof gemaakt (meestal een combinatie van kevlar en carbon). Mijn favoriet is een boot van Stämpli, een boot van zwitserse makelij die vroeger van hout was en nu heb ik er één van kuntstof. <br />De standaard wordt gezet door merken als Empacher, Hudson en Filippi. Tot voor kort waren ook de boten van Carl Douglas populair; Douglas was de enige die nog hout gebruikte in de constructie, overigens wel in een combinatie met modernere materialen.

 

In zo'n skiff als hierboven roei ik graag en als het kan snel, vroeger sneller dan nu.

 

 

Doggett's Coat and Badge250px-Doggett Coat_Badge_-_Thomas_Rowlands is de prijs en de naam voor de oudste roei race in de wereld, er mag verondersteld worden dat het gaat om de oudste sportieve wedstrijd die nog steeds bestaat. Maximaal zes Watermen van Rivier Theems in Engeland concurreren voor deze prestigieuze eer, die elk jaar sindsdien is gehouden 1715.  De 7.400 m (4 mijlen 5 furlongs) race wordt gehouden op Theems tussen London Bridge and Cadogan Pier, Chelsea passerend een 11=tal bruggen onderweg. Oorspronkelijk, was de wedstrijd geroeid op elke 1e Augustus tegen het uitgaande (het vallen of eb) getijde, in de boten waarmee de watermen aan passagiers over de Theems brachten. Vandaag wordt het geroeid op een datum en een tijd in Juli die met het inkomende (het toenemen of vloed) getijde, in eigentijdse sculling boten.<
De prijs van de winnaar is het traditionele Watermen Red Jacquet met een zilveren badge voorstellende het paard van The House of Hanover en het woord "Liberty", ter ere van de toetreding van George I op de troon. Bovendien ontvangt elke concurrent die het parcours heeft afgelegd een miniatuur van het Kenteken van een Doggett voor hun revèr voor een ceremonie bij Watermen‘s Hall, in zilver voor de winnaar en in brons voor anderen. De Geldprijzen worden ook uitgereikt door Fishmongers' Companyaan de roeiclubs van de deelnemende roeiers, met £250 aan de club van de winnaar, £150 voor tweede, £100 voor derde en £50 voor vierde.
Naast de ontvangen prijzen, zouden het winnen van de Doggett's Coat and Badge in de 18de en 19de eeuwen helpen meer begaafde Waterman aan te trekken. Terwijl dit nu niet meer het geval is, wordt winnen van Doggett's Coat and Badge nog gezien als een zeer prestigieuze prijs.


Bent U Klaar ....  AF !!
    Dit is mijn roei-afdeling, de sport waar ik redelijk gek mee ben. Ik was er trouwens ook wel goed in. Als Veteraan blijf ik m'n best doen, maar het valt niet altijd mee.

Sinds we verhuisd zijn naar Friesland mis ik de competitie die we hadden met de Scullers8. Ik kan gelukkig heel gedisciplineerd roeien met de snelheidsmeter, maar toch merk je dat met een tegenstander je harder wil en ook gaat.

Ik ben inmiddels ook lid geworden van De Geeuw in Sneek, mede omdat ik daar een oud-roeimaatje uit m'n Goudse roei/zeil/coachtijd ontmoette en met Theo kunnen we lekker tegen elkaar opboksen. Inmiddels ook met een wat grotere groep. Wat ook weer eindig is gebleken. De afstand naar Sneek zoveel dagen per week werd me teveel. Nu maar zo veel mogelijk in de buurt roeien: elke keer boten op het dak en naar het recreatiestrandje van It Wiid rijden daar de boten in het water en in de Oude Venen roeien - gaat best goed als je de recreatiebootjes en zeilboten kan vermijden.

Op 24 maart 2019 een skifcursus gedaan olv Thomas Notermans, de profcoach van De Maas: hierbij twee filmpjes van Marjanne

en van mij :

 

Subcategorieën

Details van mijn roeitrainingen op het water van de Wijde Ee :

  utein26-1                 ons-roeiwater1             wind3

 vanaf november 2017 train ik op het water rond Eernewoude, omdat ons ligplaatsje in het weiland opgeheven moest worden van het Fryske Gea. Nu stappen we in bij het strandje van (zeg maar) it Wiid en roeien dan in het Nationaal Part d'Alde Faenen (De Oude Venen) :

roeitraining 2 6 18 strava

rowperfectbeweging

 

Wat voor trainingen heb ik zoal gedaan in een jaar.

positie 16
positie 18

Additional information