SKIFF

Sinds m'n 15e heb ik in een skiff geroeid. Dat kwam eigenlijk zo omdat ik - van alle juegdleden van Nautilus - uit Rotterdam-Zuid/Heijplaat kwam en door m'n onzekerheid over het vervoer ik beter in een skiff kon gaan roeien. Na les te hebben gehad van Pim Kleykamp in een overnaadse vier en in een wherry ben ik dan maar in de skiff gegaan. Er waren toen wat jongens en meisjes die wel wilden gaan proberen wedstrijd te roeien. Van de jongens herinner ik me Jan Jongeneel nog wel, en een zoon van een juwelier uit Schiedam. En natuurlijk Liesbeth. Zo begon mijn wedstrijdcarriere bij Nautilus in Rotterdam.

Maar dit stukje gaat niet over mij, maar over een skiff. Wat is dat nu voor boot?
Op de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding moest er er veel over weten en schrijven voor een scriptie.
Ik heb nu de verklaring van de term maar eens opgezocht in Wikipedia :
Een skiff is een eenpersoons sportroeiboot. Het is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving wat van belang is om zo min mogelijk weerstand te creëren van het water en (in mindere mate) de lucht. 

In de Engelstalige Wikipedia staat het volgende :
The term skiff is used, and has been used, to refer to many various types of small boats.
The word is related to

ship

and has a complicated etymology: it comes from the Middle English (gesproken van 1050 tot ong 1450) skif, which derives from the Old French (gesproken van 1000 - 1300) esquif, which in turn derives from the Old Italian schifo, which is itself of Germanic origin. 

 Skiffs2     800px-Skiff   792px-29er going_out

Een skiff is dus één van bovenstaande boten. In American usage, the term is used to apply to small sea-going fishing boats. It is referred to historically in literature in Moby-Dick by Herman Melville and The Old Man of the Sea by Ernest Hemmingway. The skiff could be powered by sails as well as oars. One current usage of skiff is to refer to a typically small flat-bottomed open boat with a pointed bow and a flat stern originally developed as an inexpensive and easy to build boat for use by inshore fishermen. Originally designed to be powered by rowing, their form has evolved so that they are efficiently powered by outboard motors. The design is still in common use today for both work and pleasure craft.

The Thames skiff is a round-bottom clinker-built rowing boat that is still very common on the River Thames and other rivers in England. It features in Three Men in a Boat by Jerome K. Jerome the book about a journey up the Thames, During the year, skiffing regattas are held in various river-side towns in England - the major event being the Skiff Championships at Henley.

The term skiff is also used to refer to a type of high performance sailing dinghy, one that usually features an asymmetrical spinnaker and requires that the crew use a trapeze to help balance the boat. Examples include: Cherub Skiff,12ft Skiff, International 14 (14ft skiff), 16ft Skiff, 18ft Skiff, 29er, 49er, Musto Skiff
There is a Central American/Mexican version of a skiff, generally called a Panga.

 

sculler ph

Het is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving wat van belang is om zo min mogelijk weerstand te creëren van het water en (in mindere mate) de lucht. De balans in een skiff wordt volledig gehouden met de riemen, deze zijn cruciaal om de boot rechtop te houden. De dollen waar de riemen in rusten zitten niet aan de boorden van de skiff, maar met dolpennen op constructies die men "riggers" noemt zodat er langere riemen gebruikt kunnen worden.

 

 

 

 

Tot een tijd geleden werden alle skiffs van hout gemaakt. Inmiddels worden de meeste wedstrijdskiffs echter volledig van kunststof gemaakt (meestal een combinatie van kevlar en carbon). Mijn favoriet is een boot van Stämpli, een boot van zwitserse makelij die vroeger van hout was en nu heb ik er één van kuntstof. <br />De standaard wordt gezet door merken als Empacher, Hudson en Filippi. Tot voor kort waren ook de boten van Carl Douglas populair; Douglas was de enige die nog hout gebruikte in de constructie, overigens wel in een combinatie met modernere materialen.

 

In zo'n skiff als hierboven roei ik graag en als het kan snel, vroeger sneller dan nu.

 

 

Doggett's Coat and Badge250px-Doggett Coat_Badge_-_Thomas_Rowlands is de prijs en de naam voor de oudste roei race in de wereld, er mag verondersteld worden dat het gaat om de oudste sportieve wedstrijd die nog steeds bestaat. Maximaal zes Watermen van Rivier Theems in Engeland concurreren voor deze prestigieuze eer, die elk jaar sindsdien is gehouden 1715.  De 7.400 m (4 mijlen 5 furlongs) race wordt gehouden op Theems tussen London Bridge and Cadogan Pier, Chelsea passerend een 11=tal bruggen onderweg. Oorspronkelijk, was de wedstrijd geroeid op elke 1e Augustus tegen het uitgaande (het vallen of eb) getijde, in de boten waarmee de watermen aan passagiers over de Theems brachten. Vandaag wordt het geroeid op een datum en een tijd in Juli die met het inkomende (het toenemen of vloed) getijde, in eigentijdse sculling boten.<
De prijs van de winnaar is het traditionele Watermen Red Jacquet met een zilveren badge voorstellende het paard van The House of Hanover en het woord "Liberty", ter ere van de toetreding van George I op de troon. Bovendien ontvangt elke concurrent die het parcours heeft afgelegd een miniatuur van het Kenteken van een Doggett voor hun revèr voor een ceremonie bij Watermen‘s Hall, in zilver voor de winnaar en in brons voor anderen. De Geldprijzen worden ook uitgereikt door Fishmongers' Companyaan de roeiclubs van de deelnemende roeiers, met £250 aan de club van de winnaar, £150 voor tweede, £100 voor derde en £50 voor vierde.
Naast de ontvangen prijzen, zouden het winnen van de Doggett's Coat and Badge in de 18de en 19de eeuwen helpen meer begaafde Waterman aan te trekken. Terwijl dit nu niet meer het geval is, wordt winnen van Doggett's Coat and Badge nog gezien als een zeer prestigieuze prijs.


positie 16
positie 18

Additional information