Over Ons en de Omgeving

met een aantal website-verwijzingen

In 2004 zijn we (Marjanne van Smaalen en ik) hier utein26-oud komen wonen, een beetje tegen de zin in van onze kinderen - die vonden dat wat ver reizen. Even bij vaders of moeders langs wippen zit er dan niet in. Zo'n reis en bezoekje moet je even plannen. Dat moeten wij ook.

Alleen Daan (jongste van Marjanne) ging mee en is nu bezig met het laatste deel van z'n opleiding. Zeer waarschijnlijk gaat ie in Rotterdam werken, alhoewel hij hier in Leeuwarden ook prettig heeft gewerkt.

We zijn terecht gekomen in een woonboerderij die als zodanig al redelijk ingericht was. Dat betekende dat de inhoud van de stallen enz aangepast waren voor wonen. scannen0001Gelukkig hebben we de bewoners die er op het laatst nog in "geboerd" hebben, nog gesproken. Ziij konden ons gelukkig vertellen hoe het een en ander in elkaar heeft gezeten. De geschiedenis van het huis hebben we ook een beetje kunnen achterhalen. Het heeft zelfs aan de overkant van de weg gestaan, waar ie is afgebrand en weer aan 'onze' kant is opgebouwd. Gelukkig op een zandplaat, want het weiland tegenover onze voordeur ligt wat lager en is zo nat als wat. Daarin te wonen zou niet zo lekker zijn. Nu merken we ook wel wat het is om direct op een zandplaat te wonen. In tegenstelling tot het wonen in Rotterdam, waar alles werd onderheid - heipalen en dus ook een (kruip)kelder die met hoog grondwater (en dus hoog buitenwater) meestal onderliep. Hier is dan alleen sprake van optrekkende vochtigheid als we zien dat het water in de sloten hoog staat en de weilanden erg drassig zijn.

De website van Oudega : http://www.oudega.info die ik (niet in deze vorm) ook nog heb ontworpen en onderhouden.

De woning ligt in het zogenaamde buitengebied van Oudega. En we zijn eigenlijk gesitueerd tussen Eernewoude en Oudega in. Ook in Eernewoude komen we regelmatig, wandelen en fietsen en we roeien er op het water rondom het dorp. Wat eigenlijk één groot natuurgebied is en beschermd : d'Oude Veenen.een nationaal park met een internationale bekendheid, met van oudsher prachtige huisjes op zeer natte (moeras)grond en prachtig gelegen. Ze zijn te huur, maar sommige zijn zeer prijzig - o.a. bij vrienden van ons Mirjam en Ulbe Postma, met hun verhuurbedrijf.

De website van Eeernewoude en van het Nationaal Park d'Oude Veenen, eigenlijk alleen maar bekend met zijn Firese naam : d'Alde Feanen

Zoals gezegd, roeien we daar veel. Dat wil zeggen we roeien op de Wijde Ee en hebben onze skiffjes en een roeivlotje aan het water. Makkelijk bereikbaar met de fiets en goed in het water te leggen aldaar.roeivlotje 008Marjanne heeft ook haar goedkeuring gegeven, kijk maar op deze foto :  CIMG9413

positie 16
positie 18

Additional information