Reis naar de Noordkaap door Hans en Marjanne 2012

 

Week 2 22 t/m 28 juni


23 juni 2012 zaterdag.

Na de thee hard gelopen heuvel op en af, 31 min. Daarna douchen in de zwerfkar met een piepstraaltje maar het kan en verfrist zeker.

Ontbijten en de boel opbreken om, om 10.00 uur te vertrekken, terug naar de 272 richting Kilafors waar we hebben getankt en boodschappen gedaan.

Net voor Kilafors over op de weg 83.

Lunch bij Hennan een plek aan de weg waar je kunt rusten maar ook na 400 meter over paadjes en planken op een Zweeds strandje ontspannen. Weinig zand veel keien, schapen langs en water (ook de uitwerpselen ervan) en een schitterend uitzicht over één van de vele meren, Hennan geheten.

Weer verder over de 83.

Voorbij Ånge gaat de 83 over in de E45 en alsmaar richting noorden.

Toe aan een rustplek. De 323 opgegaan en na 22 km redelijk asfalt linksaf een verharde maar niet geasfalteerde weg ingeslagen richting Sunnerå. Maximum snelheid herhaaldelijk met borden aangegeven 70 km/uur. Wij kunnen niet harder dan 40 anders rammelen we uit elkaar. Natuur zo mooi, steeds maar meertjes en prachtige kleuren groen te veel om kleurpotloden van te maken. Weer zomaar een paadje opgereden wat er niet veel gebruikt uitzag. Auto laten staan en het pad verkend. Het werd steeds begroeider dus is Hans de auto gaan ophalen terwijl ik nog even verder loop en onze overnachtingsplek vind. Mooi ruim makkelijk te keren en prima om te verblijven. Veel hout gekapt. Na de maaltijd het pad nog verder afgelopen door grassen en “tuinplanten”.

Hier zou geen 10 tonner ons meer storen vannacht.

Wel veel “beruchte” muggen. Insmeren en een vuurtje stoken helpt. Paar keien op de grond, hout te over, emmer water ernaast en wat scheppen zand en dan de fik erin. Heerlijk warm, lekker rokerig, ons eigen midzomerfeestje.

Voor  je het weet is het 23.00 uur en nog steeds niet donker, maar toch maar gaan slapen.

KM: 164.445

 

Zondag 24 juni 2012

Uitgeslapen!! We werden pas om 9.00 uur wakker.

Helaas geen uitbundige zonneschijn zoals de afgelopen dagen.

Geen omgeving voor een trimtocht en het is zondag dus even rust mag best.

10.00 uur vertrek. Wat is een camper toch makkelijk. Deuren dicht, gas uit koelkast op slot, energie op accu en rijden maar.

Doorgesukkeld over ons weggetje tot aan Börjesjöberget (19 km) en toen weer terug naar de E45 (19 km) Vlak voor we deze weg opdraaien eerst maar koffie aan het meer. Voor ons slaapplekje hebben we 40 km omgereden maar een vorstelijke slaapplek en een prachtige ritje gehad.

In Brunflo getankt. Hans heeft gisteren uitgerekend dat het nog 1750 km is naar de Noordkaap. Met een daggemiddelde van 250-300 km moeten we er makkelijk binnen de door ons gestelde tijd zijn. Kunnen ons zelfs een extra dag uitrusten, lummelen of rondkijken veroorloven.

Nog even overwogen of we de wildernisroute gingen doen, maar deze ligt te veel buiten onze route.

Doorgereden naar een camping in Vilhelmina die Hans op internet had gevonden en daar was aangeprezen door een enthousiaste camperaar. Camping Kolgården.

We staan met ons bed bijna boven het water en kijken uit over een groot meer Volgsjön.

Morgen maar eens huishouden, wassen enz. Alles is hier keurig verzorgd.

Het weer kan beter, nu en dan een buitje maar fantastische luchten en wolkenpartijen.

KM: 164.761


 

Maandag 25 juni 2012.

 

 

 

9.15 uur fietsen naar Vilhelmina langs het water de Strandvågen. We zijn in Nederland erg verwent met onze geasfalteerde fietspaden. Dit fiets- en wandelpad was goed maar van een soort aangestampte kiezels. Als je er vaak genoeg over heen rijdt wordt het wel een vaste koek maar dit pad was tamelijk nieuw. 's Winters is het een langlaufpad zoals de aanduidingen lieten zien.

 

De omgeving weer mooi. Zelfs een grote waterval bij waarschijnlijk een energiecentrale.

 

Via een bedrijventerrein (houtzagerij, wat wil je ook met zoveel bomen) en even fors klimmen kwamen we in het dorp. Zoals we gisteren al gezien hadden is hier een konditorei dus koffie met koek/gebak.

 

Hierna nog de kerk bekeken volgens de info één van de grootste houten kerken in Zweden. Mooi beschildert maar toch ingetogen en Scandinavisch eenvoudig.

 

Nu weer terug naar de camping en dat was een makkie bijna de hele weg heuvel af!! Net op tijd weer terug want het begint te regenen.

 

Na de was, de mails en wat opruimen pas om 12.45 uur vertrokken in een miezerig buitje. De zon is al weer te zien.

 

We hebben besloten wat meer te zwerven en gaan dan ook een beetje terug en nemen de 360 (gele weg op de kaart met een groen randje)

 

De natuur is mooi en pas na een tijdje begrijpen we het groen randje, want hier is het venig met veel water, dooie naaldhoutbomen, veenpluis en mooie kleine witte bloempjes.

 

15.30 uur tanken te Lycksele. Zonnig weer.

 

Verder noordwaarts via de 365. Deze wegen (360 en 365) gaan dwars door het land waardoor je als het waren iedere keer een bergrug oversteekt. Gevolg is dat er veel gestegen en gedaald wordt met prachtige vergezichten en af en toe een oversteek over water.

 

 

 

16.35 uur we zien voor het eerst een rendier net na Båverhult zomaar langs de weg. Het zal niet de laatste zijn.

 

18.00 uur overnachtingsplek gevonden. Aan een bospad/weg langs een meer. Een afslag van de weg tussen Glommersträsk (waar de 365 ophoudt op de 95) en Grundsel. De 373 al gepasseerd en na Abborrtråskliden de wildernis in.

 

Waar we zijn gaan staan zijn wat hutten van werkmensen voor het bos of de rendieren? We doen maar een gok. De hutten zijn op slot maar de vuurplaats intact en we hebben ons eigen huisje.

 

Fikkie stoken, beetje koken, boekje lezen en slapen. Wel eerst de rendieren het bos in laten schrikken. Het waren er een heleboel en één met een bel.

 

KM:165.035

 

 

 

Dinsdag 26 juni 2012.

 

Ik werd natuurlijk weer eens erg vroeg wakker om te plassen en toen passeerde er een kudde rendieren - ik kon ze nog net op de foto zetten.

 

 

 

Eerst hebben we een stuk gewandeld en toen we wat bezweet waren gepoedeld in het meer (brrrrrrrrrrrr , zo koud).

 

 

 

 

 

 

 

Na van de "zandweg" afgereden te zijn kwamen we op een gravel weg - een zogenaamde witte weg op de kaart - verschrikkelijk slecht max snelheid 40-50

 

km/u en het duurde lang.

 

Maar ook daar komt een eind aan en toen was het een goede weg naar de kust en langs de kust (zelfs een stukje snelweg, nou ja?) en op naar de grens. Boodschappen in Kalix en toen hadden we nog heel wat Zweedse kronen over, In Haparanda konden we mooi tanken en alle Zweedse kronen waren op, en we gingen het land (Finland) van de euro in. Die overgang (16:49 uur KM: 165299) kwam te snel om er een foto van te maken en toen waren we in Finland.

 

Plan was om weer een plakje te zoeken weg van de snelweg. En dat werd een klein probleem: gewend als we waren in Zweden goede harde wegen te hebben ook al waren ze met gravel. Hier was het alleen maar zanderig en het regende en had al veel geregend (plassen) zodat een zijweg inslaan enig risico inhield.

 

Dan maar terug en vlak voor de snelweg een zijpad in (verboden!!) en direct op een keer- en verzamelplaats van houten stammen kunnen gaan staan, een beetje scheef.

 

Een korte wandeling was een marteling door het plezier van de muggen. En toen ging het regenen en plenzen en het bleef maar nat en 's nachts ook. Komen we wel weg uit die nattigheid (ik zag al hulp dagen in de vorm van trekkers!!), maar dat ging 's morgens eigenlijk heel goed. Ongerust voor niets.

 

KM: 165376 (dagafstand : 341 km).

 

 

 

Woensdag 27 juni 2012

 

Onrustig geslapen, mede omdat we een plekje hadden gezocht en aanvankelijk alleen maar ontoegankelijke en natte en zachte wegen hadden gevonden. Sinds de grensovergang heeft het erg veel geregend. De afgelopen nacht heeft het zelfs onophoudelijk geregend en flink. We zijn snel opgestaan, 9:30 uur vertrek, bieden met hoofdpijn, op naar een parkeerplaats waar we recht stonden en konden gaan afwassen etc. Gelukkig kwamen we 's morgens weg uit de natte ondergrond.

 

Op de E75 is het gewoon achter elkaar doorkarren, je zou zeggen niets te beleven en niets te zien. Maar als je goed kijkt naar de huizen dan zie je daar bijvoorbeeld slecht onderhoud aan af, niet zulke goed onderhouden plekken en dan zagen we later op de weg wel. Waarbij je je moet afvragen wil ik daar wel wonen of waren het luxe vakantie (tweede) huizen?

 

Op de Rijksweg (!), de E75 plotseling remmen, lichtseinen van tegenligger : er staken twee bambi's over. Die moet je niet aanrijden!!! (te langzaam om een foto ervan te maken, maar het waren heel kleine beestjes met witte stippen op het lijf)

 

Ongeveer 12:30 uur de Poolcirkel gepasseerd, wat een circus. Ik vond het gewoon belachelijk, maar ja zoiets wordt gecommercialiseerd tot het uiterste. Net zoals het feit dat in Rovaniemi Santa Claus woont (zie foto) : het Santa Park.

 

Verschrikkelijk veel winkeltjes waar je allerlei toeristische spullen kan kopen, wat wij (nog) niet gedaan hebben. Ik hoop op een leukere poolcirkelpassage aan de Noorse kant op de terugweg.

 

Het landschap ging toch steeds meer veranderen nadat we de poolcirkel hadden gepasseerd. Aanvankelijk werden de bomen wat kleiner en tenslotte vonden we iets typisch Fins : een soort moeras Lake Ilmaki (zie foto's), een kleine wandeling gemaakt over de plankieren over het moeras naar een vogeluitkijkplaats.

 

 

 

Maar het was KOUD daar !!!! : buiten 6 C en binnen 20 C en een harde wind Bf 5-6. Geluk was dat het dus niet warm was en dus geen mug te bekennen, anders hadden we zeker die wandeling niet kunnen maken. Zelfs al hebben we nog niet veel muggen gevoeld - dat komt volgens mij nog noordelijker - het is vervelend!!.

 

 

 

Nadat uitje hebben we nog even flink doorgereden en staan nu op een plekje van de E75 af, zandpad (goede harde ondergrond) en lekker stil.

 

KM : 165708 (dagafstand: 332 km).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 28 juni 2012

 

Een blik uit het raam na een heeel koude nacht : SNEEUW, het sneeuwt en de sneeuw blijft nog liggen ook. Heel stoer hebben we hardgelopen in de vreemde stukje land van "kleine dennenbomen" en veel omgekapte bomen besneeuwd en vol heide waar de sneeuw bleef liggen.

 

Buiten 4 graden, binnen met de kachel al gauw veel te warm 24!

 

Toch wel op tijd weg (9:42 uur) en in de regen de E75 volgen, maar zo snel mogelijk naar het noorden - waar het misschien droger is (inderdaad op het moment dat ik dit schrijf (vrijdagochtend 8:30, volop zon).

 

Door Saariselkä gereden en in een supermarkt terechtgekomen met een enorm uitgebreid assortiment, waaronder een verse bakker en slager. Het plaatsje bleek en het gebied er omheen ook, een uitgebreide wintersportplaats. Marjanne kwam erachter dat ze hier de tijd niet veranderd hebben. Het was dus eigenlijk een uur later.

 

In Inari hebben we het Saamen Museum bezocht en dat was een erg mooi opgezet museum. De geschiedenis en ontwikkeling van de Saamen, de rendieren etc. is erg duidelijk. Ook de uren van licht en donker in de loop van de maanden (oa december 2 uur alleen maar schemering). En we hebben wat souvenirs gekocht, dat schijnt er ook bij te horen.

 

Verder naar het noorden, landschap veranderd langzaam maar zeker in het zgn toendra landschap. Prachtig !

 

De grens van Finland - Noorwegen gepasseerd om 15:39 uur en toen hebben we besloten weer eens lekker te zwerven. We gaan een omweg maken en zijn nu op wegnr 98 beland door het uiterste noorden van Noorwegen. Langs een hele brede rivier met veel stroomversnellingen waar uitgebreid gevist werd op tonijn (volgens mij) misschien ook wel zalm en waar het dal heel breed was en vlak dus veel veeteelt.

 

Toen werd de 98 een hele slechte weg, met veel gravel en oneffenheden - niet harder dan 40 km/uur - dat kan een lange tocht worden.

 

Twee kleine vosjes op de weg gezien, helemaal niet schrikachtig en uiteindelijk een plekje gevonden in een klein havendorpje aan het water van de zee, een fjord (Smallfjord). Hier zagen we rekken met stokvis. (foto)

 

Om 17:30 uur plekje gevonden en dik ingepakt tegen kou en harde wind even langs de fjord gewandeld.

 

Dit moet wat rustiger, want anders zijn we voor 1 juli bij de toltunnel naar de Noordkaap en moeten we nog tol betalen. Vanaf 1 juli hoeven we geen tol meer te betalen.

 

Ook voor onze eigen rust is het beter wat langzamer te gaan. Voornemen voor morgen: wandelen ergens bij de 98 en lui doen.

 

KM 166031 (dagafstand : 323 km )

 


positie 16
positie 18

Additional information