Reis naar de Noordkaap door Hans en Marjanne 2012

Week 3 29 juni t/m 5 juli

 

 

Vrijdag 29 juni 2012.

Wakker geworden met een zonnetje en hier en daar blauwe lucht. Ook veel wolken wit en grijs.

09.30 uur gaan we weer verder rijden op zoek naar een wandelplek.

Hans had zowaar even internetverbinding en kon zo een B&B reservering bevestigen. Bizar zit je bijna op de Noordpool en regel je de zaken in Nederland.

 

De eerste fjorden van Noorwegen rijden we langs. Weg wel te doen maar met hobbels en af en toe gaten. Ook hier wordt aan de weg gewerkt en behoorlijk rigoureus. Snelheid slechts 20 km/uur wat met de mooie omgeving helemaal geen straf is. De natuur is onbeschrijfelijk mooi. Foto's gemaakt maar ook deze kunnen niet de enorme indruk weergeven die je ervaart als je al dit moois aanschouwd.

Koffie gedronken aan het water en vanaf het water weer klimmen de berg over. De hoogte is niet extreem 371 meter maar met deze temperaturen ligt hier wel de boomgrens. Dat wil niet zeggen dat alles dan kaal en dor is. Plantjes klein maar fijn doen hard hun best om ondanks de barre omstandigheden toch te overleven. Miniviooltjes en kleine bessenstruiken staan in bloei en je ziet de prachtigste (korst)mossen. Voor Ilfjord gewandeld ongeveer een uur dwars door de natuur, paden zijn hier niet behalve de wildpaadjes.

De camping in Ilfjord was niets bijzonders en we kunnen nog wel een nachtje zonder, zeker nadat we in Kunes op een onbemande camping toilet konden legen en schoon water innemen. We kunnen er weer even tegen.

Het volgende boomloze deel Porsanger fjellet is heel anders dan "ons" wandelgebied. Het is zeer wijds en ruim met donkere bergen. Hier zien we duidelijk een vanggebied voor de rendieren die we onderweg in kuddes zagen lopen.

Veel beschutting om te kamperen is er uiteraard niet maar bij een grote ruime plek waar waarschijnlijk grind en dergelijke opgeslagen is geweest voor wegwerkzaamheden kunnen we goed staan. Wel dicht bij de weg maar dat kan hier niet anders. Door de wijdheid hoor je de auto's ook al kilometers lang aankomen en wegzoeven.

Het weer wordt steeds beter en nu om 21.00 uur is het strak blauw en geen wind.

Zou den we het noorderlicht kunnen zien vannacht? Voor de zekerheid maar een wekker gezet. Temperatuur in de wind valt tegen. Dikke truien aan. In de zon is het lekker maar ook hier de truien aan.

Reizen is vermoeiend en we vallen snel in slaap en slapen als ossen.

125km gereden, zeker minder dan de andere dagen en dat is prima.

KM: 166.156  

 

Zaterdag 30 juni

Vertrek 11:25 uur, gisteren tot 06:00 uur vanmorgen volle zon en nu weer bewolkt. We hebben gefietst op de 98, gelukkig was het “vlak” en goed wegdek. Kwamen nog een paar echte fietsers tegen die al die enorme steile hellingen gingen nemen.

Daarna heeft Marjanne weer gepoedeld in een ijskoud meertje.

Op weg naar Lakselv, boodschappen en een poging tot internet. Ik heb nu een dongel van Telenor gekocht na veel proberen door de medewerker van Expert (jawel, de noorse tak). Uiteindelijk om 15:00 uur vlak voor sluitingstijd gelukt. Nu kan ik inbellen en internetten/mailen via de Noorse provider Telenor wat met KPN dus niet lukt.

Bij Lakselv afslag naar de Noordkaap en meteen veel meer verkeer terug van de Noordkaap, die moet allemaal langs die weg. Om 16:30 een plekje gevonden vlak aan de fjord ver weg van de weg. Tot m’n verbijstering drie geraamten van rendieren gevonden, waarbij drie gewei-en (meegenomen).

KM: 166251 (dagafstand 95 km)

Morgen – op 1 juli – kunnen we gratis door de tol tunnel.

 

Zondag 1 juli

Vertrek om 10:58 uur, na wat frisse lucht en allebei gepoedeld in de fjord aan het strand. Wat een prachtig helder maar oh zo koud water. Lekker fris een prachtige en steeds drukkere weg langs de fjord naar de Noordkaap. Prachtige weer en zeer mooie uitzichten die niet altijd op de foto’s zijn vast te leggen.

1 uur gewandeld de bergen in langs een klein watervalletje. Daar zagen we zo maar ineens een vosje lopen. Trouwens ook een paar rendieren die toch niets van ons moesten hebben.

Door de 7 km lange tunnel naar het eiland van de Noordkaap: wat is dat een toeristische bende geworden. Onderweg diverse schreeuwerige hotels en zelfs twee grote cruiseschepen in de haven van H…… en die moesten natuurlijk allemaal met bussen naar de Noordkaap.

Laatste deel was heel kaal en soms smal en veel auto’s/bussen en campers.

16:15 op het terrein van de Noordkaap en de bekende foto’s gemaakt.

Wat een drukte wat een toeristen en ontzettend veel campers bij elkaar en heel duur: 470 Nkr voor 48 uur en 2 volwassenen (niet eens stroom en uitvallend internet van de free wifi van Roca Hotels).

KM: 166 424 (dagafstand: 173 km)

Onze heenreis bedroeg vandaag dus – want de Noordkaap was een soort einddoel: 4119 km. Dat worden dus zo’n slordige 8000 km deze vakantie.

 

Maandag 2 juli

 

Wakker geworden op een zonovergoten Noordkaap. Om 9.20 uur vertrokken, op deze toeristenbijeenkomst hebben we niets meer te zoeken. Na slechts enkele minuten en vele haarspeldbochten en de nodige dalers en stijgers, hebben we een uur door de natuur gebanjerd. We zagen de zee en wilde daar wel “even” naar toe lopen. Met een paadje is dat een makkie maar over de struikjes, stenen, modderige “gras”veldjes is dat even anders. Komt je bij water is dat nog niet eens de zee maar één van de vele vennetjes. Geen bomen op de Noordkaap maar dat wil niet zeggen dat er alleen maar rots is. Daar waar het even kan of in onze ogen eigenlijk niet groeit wel wat. Zelfs op de rotsen prachtige korstmossen.

 

Terug bij de zwerfkar na nog een paar kilometer koffie gedronken op een winderige plek waar geen of weinig muggen zijn. In de kou en de sneeuw in Finland en op de hoogvlakten zie je ze weinig, maar zodra de temperatuur ietsje stijgt zoemt het dat het een lieve lust is.

 

Toen de lange tocht langs de kust terug gereden. Het lijkt toch heel anders dan heenrijden. De tunnels zijn koud en vochtig en bij de langste (8 km. ) beslaan de zijspiegels zo dat je uit de tunnel er niets in kan zien. Ook was deze heel steil (moet onder water door) 10% en daar heeft ons karretje wel een beetje moeite mee. De “locals” maar ook anderen scheuren je hier voorbij terwijl de weg toch heel veel bochten en kronkels kent en het hier en daar behoorlijk krap is.

 

Aan het eind van de fjord ligt Olderfjord. Hier aangekomen (14.50 uur) toilet geleegd en schoon water ingenomen zodat we er weer tegen kunnen. Nog een broodje gekocht en weer verder. Het weer is ondertussen van zonnig naar bewolkt en zelfs regenachtig geworden.

 

Nu de E6 op een prachtig dal in wat niet wil zeggen dat we laag blijven rijden. Omhoog gaat het naar een volgende hoogvlakte die weer heen anders is dan we eerder meemaakten. Groots wijds en tamelijk bewoond.

 

Zagen onderweg een caravan op grote ski’s. te laat voor een foto en auto’s achter ons dus doorrijden.

 

Het volgende dal is ook weer mooi. Weinig mogelijkheid om een plekje te vinden want smal en ieder plekje benut voor een huisje of eigen grond. Grote rivier waar we langs rijden met waterval (foto’s)

 

Uiteindelijk in Alta beland. Dit is een grote stad bestaande uit 5 “deelgemeenten”. Omdat het hier zo bevolkt is naar een camping voor een slaapplek. We willen hier naar een museum en dat gaan we morgen doen. Nu eerst de was en andere huishoudelijke klusjes.

 

Uit eten bij de Sami. Grote tent, soort wigwam en rendier stoofpot gegeten.

 

KM: 166.701 (dagafstand : 317 km)

 

 

Dinsdag 3 juli

Het was geen lekker weer, continu buien tussen de regen door. We hebben veel gewassen en ik heb veel ge-internet, maar we hebben weer 30 min hardgelopen. Langs een luid kabbelende beek met geaccidenteerd terrein en reuze stil – heerlijk gelopen.

In Alta zijn we daar naar de enige bezienswaardigheid gegaan die de stad rijk was : het Alta Museum met rotstekening van zo’n 6500 jaar geleden, uitgezet in een wandeling langs die stenen onder aan de fjord met een flinke wind. Ook was er een uiteenzetting in het museum van die tekeningen en ook van het Noorderlicht (Aurora Borealis) – uiteraard met beelden en dat is een fantastisch gezicht, zou je bijna naar toegaan in de winter boven de poolcirkel – misschien nog wel eens een idee van een wintervakantie.

Na een kort stukje rijden – net even uit Alta weg – een dorpje langs de E6 en aan de oever van de fjord waar regen en forse wind het water opjoeg in schuim en fikse golven. Het dorpje bood gelukkig een niet al te goede maar mogelijke staanplaats en dat was dan dat. De werkzaamheden aan de weg – om hem te verkorten met bijvoorbeeld tunnels en te verleggen zorgden voor een slecht wegdek en dus rustig rijden voor dit oude beestje – hij houdt zich uitstekend tot nu toe.

KM 166765 (dagafstand 64 km)

 

Woensdag 4 juli

Lekker even uitgeslapen alhoewel er twee auto’s vlak langs onze zwerfkar reden, later bleek op weg naar de steiger en een vissersboot. Waarmee ze in de fjord waarschijnlijk gingen vissen (beroeps?).

Pas om 11:10 uur weg na een korte wandeling en wat foto’s en wat was het weer er beter/mooi op geworden.

We zijn van Storsandnes naar Burfjord(koffie) en Birtavarre gereden – uiteraard over de E6, dat eigenlijk de enige weg is die er loopt in dit gebied. En met name omdat het zulk lekker zonnetje was en we langs de fjorden (Lakkovuotna Langfjorden, Altefjorden – niet bij Alta – Badderfjorden, Oksfjorden, Straumfjorden, Reisafjorden, Kafjorden) reden was het uitzicht op de ons omringende bergen fantastisch. Bergen, ja want ze waren zo’n 1200 m hoog en er lag nog steeds sneeuw en de toppen soms in een overtrekkende wolk. Een werkelijk schitterend stukje weg met typisch en mooie Noorse huisjes langs de groene en zonnige kant van de fjorden. Eigenlijk was de hele weg gewoon bewoond, weliswaar erg verspreid.

Toch waren er stukjes woest en kaal en vooral erg hoog, ze stonden met de zwerfkar naast de sneeuw en hebben toen een flinke wandeling bergop gemaakt. Pittig, maar erg leuk en weer fantastische vergezichten.

Toch maar eens gestopt bij weer zo’n Sami souvenirs tentje en daar hebben we zelfs iets gekocht.

We wilden niet te lang wachten met het zoeken naar een plekje, dus aan het einde van de laatste fjord bij Birtavarre zijn we landinwaarts gereden en we moesten maar blijven rijden en blijven rijden en … toen was er een camper achter ons die wiste te vertellen van een verlaten mijn waar gratis te kamperen viel. Wij zijn hem gevolgd, niet helemaal want dat ging ineens snel omhoog en dat op een zand-gravel-grind weg. Maat kwamen bij een parkeerplaats waar je goed kan opvernachten en wat een start[punt is voor diverse wandelingen bergop naar plaatsen waar hier vroeger mijnen waren – dat gaan we morgen even doen.

In het dalletje waar we nu staan (17:45 uur gevonden) was de zon ineens snel weg, maar komt waarschijnlijk vanavond weer terug. Een mooi plekje.

En ineens zit ik aan het eind van ons reisverhaal (21:30 uur) weer in de zon (die overigens in het geheel niet onder gaat!!), lekker.

KM 166968 (dagafstand: 203 km)

 

Donderdag 5 juli

 

Bijtijds op want we gaan direct met een wandeling beginnen naar één van de mijningangen. Als eerste kwamen we uit bij de ruïne waar de erts verwerkt werd. Helaas moest de fantasie het doen over wat er gebeurde, want de werkelijkheid was onduidelijk. Toen de wandeling naar de mijn van 1,7 km en die ging direct stijl omhoog – het pad werd steeds smaller en na één uur zijn we maar omgekeerd want het werd ons te gevaarlijk (steil) en de mijningang was nog steeds niet in zicht. Dan maar onverrichterzake naar beneden met trillende knieën want het was een best vermoeiende klim en daling.

 

Een tijd luieren in de zon bij de zwerfkar was erg lekker.

 

Overigens zaten we 12 km landinwaarts, bij het begin van de E6 wat boodschappen en verder.

 

Een erg mooie tocht langs de fjord op de E6 en aan het eind van de fjord was het dan ook afgelopen met de mooie omgeving. Een stuk van 75 km wat we eigenlijk wilde omzeilen met een omzwerving die toch niet prettig was.

 

Dus na 75 km kwamen we op de 86 en dat schrijft Marjanne hieronder.

 

Weg van Finnsnes naar Gryllefjord de 86 waanzinnig mooi. Zeer kronkelig en van hoog naar laag maar geweldig. Laatste stukje zeer smal en ook nog wegwerkzaamheden maar gelukkig geen druk verkeer.

 

Komen om 18.15 uur aan maar de rijen zijn al bijna vol. We schuiven aan in rij 9 (van de 10) en nu maar hopen dat het allemaal gaat passen.

 

Helaas komt er nog een Noor aansjezen met een aanhangwagen met visnetten. Die zal wel voor gaan, plaatselijk verkeer, en zo nog een paar…….

 

Klaar voor het veer van Gryllefjord naar Andenes, onze zwerfkar was net iets te lang dus konden we niet mee. Nu overnachting in de wachtrij voor de eerste boot de volgende ochtend (11:00 uur). Gelukkig staan naast ons gezellige Nederlanders, kan je even een praatje maken en de tijd doden.

 

KM 167269 (dagafstand : 292 km)

positie 16
positie 18

Additional information